Karens jordbærtærte

 

Til en mellemstor bradepande eller to tærteforme. Kagen kan bages i god tid før den skal bruges og fryses uden creme og pynt. Cremen kan laves klar dagen før. Andet fyld kan bruges f.eks. hindbær moset med sukker og flødeskum, andre frugter, æblegelé, grand marnier i cremen osv.

 

Linsebund:

15 g smør

25g mel

50 flormelis

1 æg

 

Mazarinfyld:

5 æg

250 g sukker (ikke flormelis)

250 g groftrevet marcipan

 

Til pensling:

Mørk chokolade

 

Kagecreme:

2 æg

2 spsk sukker

3 tsk maizena

2½ dl mælk

1 tsk vanillesukker eller lidt vanillekorn

1/8 l piskefløde.

 

Pynt:

500 g jordbær

½ glas ribsgelé sv.t. 100-125 g

 

Linsebund: Det kolde smør smuldres i melet, sukker tilsættes, dejen samles med ægget. Afkøles en time i køleskab. Ovnen tændes på 200 grader.

 

Mazarin: Æg og sukker piskes sammen. Marcipanen rives ned i lidt ad gangen under jævnlig omrøring.

Linsedejen rulles tyndt ud evt. mellem to stykker husholdningsfilm. 1-2 forme beklædes med dejen.

Mazarinmassen fyldes i, skal ikke fylde for højt op, der skal være plads til creme og bær.

Formen(e) sættes i ovnen, kagerne bager 30-40 minutter. Hold øje med de ikke bliver for mørke!

Afkøles og pensles med smeltet mørk chokolade. Herefter er det en fordel at fryse kagebundene minimum 2 døgn, så bliver mazarinen bedst.

 

Creme: Pisk æg og sukker sammen, pisk maizena i og derefter kold mælk og vanille. Bring cremen i kog under konstant omrøring/piskning, skru ned når den tykner og lad den koge godt igennem. Afkøl under jævnlig omrøring. Pisk fløden til skum og vend i den kolde creme.

Fordel cremen på kagen. Pynt med halverede jordbær, som er duppet godt tørre på køkkenrulle.

Smelt geléen, afkøl til den kun er lunken og fordel den på kagen. Afkøl og spis!

 

Åses kransekage

 

20 pers.:

1 kg god marcipan

100 g sukker (ikke flormelis)

2 store æggehvider

 

Evt. fyld (nougat/pistaciemasse/rabarberkompot el. a.)

Kransekageglasur

Mørk chokolade til pensling

 

Alt blandes med fingrene, koldt vand løsner massen.  Massen kan evt. smages til med appelsin. Trilles til stænger. Hvis man ønsker fyld i stængerne trykkes de lidt flade og der lægges en stribe nougat/orangegrene/pistaciemarcipan/rabarberkompot eller hvad man har lyst til på hvorefter kransekagemassen samles ovenover fyldet, så det er lukket inde. Hvis det ønskes kan man forme ringe af stængerne. Tegn cirkler med stigende diameter (+ 4 cm) af på bagepapir og form ringene derefter.

Bag ved 225 grader i 10-15 min til de er let gyldne, afkøl helt på rist. Pensl bunden med smeltet mørk chokolade og når det er stivnet pyntes med kransekageglasur på toppen (pasteuriseret æggehvide, flormelis og eddike). Hvis man vil lave en høj kransekage kan man vælge at pynte med glasuren først og bagefter, når den er tør, pensle bunden med mørk chokolade og samle kagen. Så vil chokoladen holde ringene sammen.

Når alt er stivnet lægges kransekagestængerne/kagen i fryseren i mindst 2 døgn. Optøs på 2 timer.

 

Kobberbryllupskage

 

Til 60 pers.

Appelsin-passionscreme (til alle kagerne):
1 liter friskpresset appelsinsaft (ca. 12 appelsiner)
400 g sukker (ca. 4 3/4 dl)
2 liter piskefløde
25 modne passionsfrugter
7 blade husblas

Chokolade-nougatcreme (til alle kagerne):
1 liter piskefløde
600 g tobleronechokolade

1 3/4 dl cognac

Bunde - 15 stk
750 g smuttede, finthakkede mandler
250 g groftrevet ren, rå marcipan
125 g kartoffelmel (ca. 1 3/4 dl)
100 g hvedemel (ca. 1 3/4 dl)
5 tsk bagepulver
20 æggehvider (str. mellem) evt. pasteuriserede
625 g sukker

75 g smør - smeltet, til pensling

Marcipanovertræk
1 1/2 kg ren, rå marcipan helst Anton Berg

Chokoladeovertræk
600 g hvid chokolade, fx valrhona

Appelsin-passionscreme:
Appelsinsaft og sukker skal bringes i kog i en gryde med tyk bund. Kog blandingen ved jævn varme og uden låg i ca. 50 min. eller til der er ca. 6 dl appelsinsirup - rør af og til. Kog imens fløden i en stor tykbundet gryde ved jævn varme og uden låg i ca. 1 time, eller til der er ca. 1 1/4 liter indkogt fløde - rør af og til, især til sidst. Del passionsfrugterne og skrab, med en ske, fyldet over i en sigte. Pres fyldet gennem sigten til der er ca. 2 dl saft. Læg husblasen i blød i koldt vand i ca. 5 min. Træk husblasen op af vandet med det vand der hænger ved. Rør husblasen i den varme, indkogte fløde sammen med appelsinsirup og passionsfrugtsaft. Stil cremen tildækket i køleskabet til næste dag.

Chokolade-nougatcreme:
Bring fløden i kog i en tykbundet gryde under omrøring. Del chokolade i mindre stykker og smelt dem i fløden. Kog blandingen ved svag varme og under omrøring i ca. 5 min. Tag gryden af varmen og tilsæt cognac. Stil cremen tildækket i køleskabet til næste dag.

Bunde:
Bland mandler, marcipan, kartoffelmel, hvedemel og bagepulver. Fordel blandingen i 2 store skåle. Pisk 10 af hviderne stive i en skål. Tilsæt halvdelen af sukkeret og pisk i yderligere ca. 2 min. Vend de piskede hvider i den ene mandelblanding. Pisk resten af hvider og sukker og vend det i den anden mandelblanding.

Pensl 3 springforme (ca. 24 cm, 22 cm og 20 cm i diameter). Læg bagepapir i bunden af formene.

Kom ca. 200 g dej i den store form. Bag bunden midt i ovnen. Kom imens ca. 150 g dej i den mellemstore form og ca. 100 g dej i den lille form. Bag derefter bundene midt i ovnen. Fortsæt med resten af dejen til der er 5 bunde i hver størrelse - pensl formene og skift bagepapiret hver gang. Vend bundene ud på et stykke sukkerdrysset bagepapir - på en rist. Fjern det bagepapir som sidder på bundene og lad dem køle af. Bagetid for 1-2 bunde: Ca. 1/2 time ved 150°.

Sammenlægning:
Rør først den lyse creme op og dernæst den mørke. Læg 4 af de store bunde på et bord. Smør 2 af bundene med hver ca. 250 g mørk creme og de 2 andre bunde med hver ca. 250 g lys creme. Læg et stykke bagepapir på bunden til den store springform og læg kagen sammen således: En bund med lys creme, én med mørk creme, én med lys creme, én med mørk creme og til sidst bunden uden creme. Læg den mellemstore kage sammen på samme måde, men med ca. 200 g creme på hver bund og den lille kage med ca. 150 g creme på hver bund. Gem resten af appelsin-passionscremen til overtræk.

Overtræk:

Rul mellem 2 stykker plastfolie ca. 275 g af marcipanen til en rund plade der passer til den store kage. Rul også mellem 2 stykker plastfolie ca. 300 g marcipan til en lang strimmel (ca. 6 x 80 cm). Fjern al plastfolien. Fordel ca. 200 g af den lyse creme på top og side af den store kage. Læg først marcipanlåg og derefter -kant på kagen. Tryk marcipanen fast og skær evt. kanterne til. Sæt forsigtigt ringen til springformen på. Beklæd den mellemstore kage således: Ca. 150 g lys creme, ca. 225 g marcipan til låg og ca. 250 g marcipan til strimmel (ca. 6 x 70 cm). Beklæd den lille kage med ca. 100 g lys creme, ca. 200 g marcipan til låg og ca. 225 g marcipan til strimmel (ca. 6 x 60 cm). Stil de 3 kager tildækket i køleskabet i ca. 2 døgn.
Alternativt kan man vælge at lave lige store kager. Vi fordelte dejen så der blev 4 lige store kager (sv.t. forældrepar + 3 børn) og pyntede med lyse roser og kobberfarvede silkebånd som forbandt kagerne.

Smelt den hvide chokolade i en skål i vandbad. Fjern springformens ring fra den store kage og stil kagen på en omvendt tallerken - i et fad. Hæld med en ske chokolade over kagen - skub forsigtigt chokoladen ud over kanten, så den løber ned ad siden. Lad chokoladen stivne let og skær underkanten ren. Lad chokoladen stivne helt og fjern bund og bagepapir. Overtræk de andre kager.

Server med tør champagne eller cava tilsat lidt Bols apricotbrandy. Det giver en let mandelsmag til champagnen.

 

Koldhævede grovboller

 

20 stk.

 

25 g gær

5-6 dl vand eller kærnemælk

100 g müsli

2 spsk honning eller sirup evt. ahornsirup

1 spsk salt

75 g durummel

50 g majsmel

50 g groft rugmel

75 g fuldkornshvedemel

100 g sigtemel

200 g hvedemel

(melblandingen kan varieres efter hvilke melrester man har hjemme)

 

Lun væsken, opløs gæren. Bland müsli og honning i, tilsæt salt og mel lidt efter lidt. Spæd evt. med mere vand, dejen skal være ret fugtig, som en tyk grød. Er den for tør, bliver bollerne for tunge.

Sæt den i en stor skål køligt natten over. Næste morgen formes boller med en stor ske. Bages ved 200 grader i 25-30 minutter.

 

 

Skolebrød:

50 g gær

5 dl lunkent vand

2 tsk sukker

2 store tsk salt

100 g majsmel

200 g grahamsmel

400 g hvedemel

 

Ælt dejen sammen, lad den efterhæve 20 minutter. Form små boller som rulles til en flad oval og lægges på bageplade med bagepapir. Rids tre snit på skrå på hver, pens gavmildt med god olivenolie og drys med lidt fint salt. Drys evt. med oregano, rosmarin eller en blanding af cayennepeber og paprika. Lad dem efterhæve 10-15 minutter og bag ved 200 grader til de er gyldne. Kan serveres som kuvertbrød eller fryses og bruges til madpakker.

 

Sandwichboller, 14 store:

60 g gær

1 1/4 l lunkent vand

2½ dl tyrkisk yoghurt

3 spsk salt

3 tsk rørsukker

3 spsk olivenolie

1 kvist hakket rosmarin

750 g durummel

1 kg hvedemel

1 håndfuld hakkede sorte oliven

4 bløde, soltørrede tomater, hakkede

vand + olivenolie til pensling

oregano til drys

 

Bland alle ingredienser. Koldhæv 8-12 timer. Sæt dem på bagepapir til store, flade boller. Pensl med olie og vand, drys med oregano og bag dem ved 225 grader ca 25 min.

 

Rødbedebrød:

 

1-2 rødbeder

25 g gær

ca. 3 dl lunkent vand

1 dl havregryn

2 tsk salt

hvedemel ca 1 kg

 

Opløs gæren i vandet. Bland salt, revet rødbede og havregryn i. Tilsæt mel til passende konsistens. Da rødbeden er våd, skal der en hel del til.

Ælt sammen og lad hæve 30-60 min. Genælt og tilsæt evt mere mel. Form til 1-2 brød og lad hæve 30 min. Pensl med olie eller vand og bag ved 200 grader i ca 40 min.

Kan også tilsættes klid eller grovmel, rødbede kan erstattes med gulerod, squash eller hvad man nu har. Noget af vandet kan erstattes af surmæksprodukt men det skal ikke lunes.